Ga terug

Recept: De aardbeienslof van Joris Bijdendijk

Ingrediënten

Sloffendeeg:

200 gr boter

100 gr witte basterd

100 gr fijne kristal

3 gr zout

1/2 ei (of 30 gr)

140 gr zeews bloem

140 gr patent bloem

14 gr bakpoeder

Frangipane:

50 suiker

50 fijngemalen amandel

50 boter

1 losgeklopt ei

Voor de custard:

250 ml volle melk,

60 gram suiker,

40 gram eidooier (dat zijn er 4),

20 gram custardpoeder,

1 blaadje gelatine

Daarnaast nog een snuf zout en het merg van een vanillepeul.

Afwerking:

400 gram aardbeien

250 gram room

Aan de slag

Meng de boter met basterd en kristal suiker met 3 gram zout. Klop het ei los en meng door de suiker. Meng ook de bloem en bakpoeder. Kneed kort zodat het deeg samen komt en rol uit tot 8 mm dikte en steek uit met een ingevette sloffensteker. Laat deze eromheen. Druk met je vinger een geul in het midden waar je de frangipane in spuit.

Doe alle ingrediënten voor de frangipane in een mixer en maak er een glad mengsel van. Als het in de schift gaat kun je het geheel een beetje verwarmen aan de hitte van de oven, dan klop je hem weer tot een emulsie. Strijk in de geul van je bodem een laag van ongeveer 5 mm aan frangipane. Bak op 200 graden voorverwarmde oven ongeveer 20 - 25 minuten af.

Breng 200 ml melk aan de kook met 50 gram suiker en het merg van de vanille, inclusief de leeg geschraapte peul. Laat de melk niet overkoken. Laat de gelatineblaadjes in koud water weken tot ze slap zijn. Op het pakje staat hoeveel 1 velletje weegt, vaak 1,5 gram.

‘On the side’ meng je de custardpoeder met zout en de overige suiker, daar voeg je de melk en eidooiers aan toe en dat roer je tot een papje zonder klontjes. Schep al roerende een pollepel hete melk bij het custardpapje. Goed mengen, zo warmt dit mengsel een beetje op. Vervolgens kan je dit papje dan al roerende aan de melk toevoegen en zachtjes aan de kook brengen met voortdurend roeren. De crème patissière moet 2 minuutjes zachtjes doorkoken en zal dan dikker worden. Nu pak je de gelatine uit het koude water en knijp je het goed uit. Voeg toe aan de room en meng het er goed doorheen. Schenk alles in een schaal en laat het met een trekfolie erop afkoelen. De trekfolie ligt echt op de crème zodat hier tijdens het afkoelen geen velletje op komt. Even flink loskloppen voor gebruik en doe in een spuitzak.

Als de bodem en banketbakkersroom zijn afgekoeld kun je de slof afmaken. Sla de room op met naar smaak suiker. Spuit eerst de banketbakkersroom op de bodem en decoreer dan met aardbeien en slagroom.