Ga terug
Logo van Betrouwbare Bronnen Betrouwbare Bronnen

Betrouwbare Bronnen als 'nationaal erfgoed' in collectie Beeld en Geluid

De podcast Betrouwbare Bronnen van Jaap Jansen en PG Kroeger wordt opgenomen in de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Dit heeft Beeld en Geluid-directeur Eppo van Nispen vandaag bekendgemaakt in de driehonderdste aflevering van de podcast.

“De conservatoren van Beeld en geluid hebben besloten dat het van wezensbelang is dat we Betrouwbare Bronnen vereeuwigen.”, zegt Van Nispen. “De media die wij bewaren zeggen iets over wie we zijn, hoe we denken, over ons beeld van de tijd op een bepaald moment.”

Volgens maker Jaap Jansen is Van Nispens beschrijving precies wat Betrouwbare Bronnen doet: “Wij kijken naar de politieke actualiteit in een historisch kader. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa en de rest van de wereld.” PG Kroeger noemt het ‘een enorme eer’ dat Beeld en Geluid de podcast voor altijd wil bewaren. “Ik ben er stil van.”

Het instituut staat vooral bekend om het conserveren van belangrijke radio- en televisieprogramma’s. Maar de collectie wordt steeds breder. “We kijken ook naar nieuwe media. We slaan bijvoorbeeld ook games op, belangrijke vlogs, YouTube-kanalen, TikTok-dingen – alles wat zich op sociale media-platformen afspeelt. En dus ook podcasts”, zegt Van Nispen.

Van Betrouwbare Bronnen worden alle driehonderd afleveringen die sinds 2018 zijn verschenen in de collectie opgenomen. En ook de hierna nog volgende afleveringen.

Beeld en Geluid wil een divers scala aan podcasts gaan archiveren. Van Nispen: “Er zijn ook podcasts waarvan we maar één aflevering bewaren, omdat je weet: déze heeft veel impact gehad. Het is niet zozeer nuttig voor over een of twee jaar, maar over duizend jaar. Zodat mensen een beeld kunnen krijgen van onze tijd.”

In Betrouwbare Bronnen, dat twee keer per week verschijnt in afleveringen die vaak wel anderhalf uur duren, praten journalist Jaap Jansen en historicus PG Kroeger met elkaar over politieke ontwikkelingen. Regelmatig ontvangen zij gasten die, zoals Jansen het uitdrukt, ‘in politiek en bestuur aan de knoppen zitten of hebben gezeten of daarover uiterst deskundig zijn’.