FAQ voor podcastmakers

We hebben Vriend van de Show zo gebruiksvriendelijk mogelijk proberen te maken, maar we kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt. Hieronder hebben we een aantal vragen en antwoorden op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan even naar support@vriendvandeshow.nl.
 

☕ Algemeen

Wat is Vriend van de Show?
Waarom zou ik me aanmelden op Vriend van de Show?
Hoe meld ik me aan als podcaster?
Zijn er kosten aan verbonden?
Wat moet ik hebben als podcast om me aan te melden?

 

💰 Geld

Hoe zit het met geld verdienen?
Hoe pas ik de prijzen voor maandelijkse of jaarlijkse vriendschappen aan?
Ik wil maandelijks betalen uitzetten. Waar doe ik dat?
Moet ik geld afstaan aan Vriend van de Show per donatie?
Moet ik BTW afdragen over de betalingen?
Kan iemand mijn show eenmalig steunen?
Mag ik ook elders betalingen ontvangen naast Vriend van de Show?
Wanneer word ik uitbetaald?
Zijn er nog meer manieren om inkomsten uit het platform te krijgen?

 

🔒 Bonuscontent

Hoe zet ik exclusieve content aan? 
Hoe maak ik een update exclusief voor vrienden? 
Hoe kan ik bonusafleveringen uploaden?
Hoe zet ik bonuscontent aan? 
Moet ik BTW afdragen over de donaties?
Hoe krijgen mijn vrienden de bonuscontent?


💻 Het platform

Hoe verander ik de uitstraling van mijn pagina?
Het adres van mijn showpagina wil ik aanpassen. Hoe doe ik dat?
Ik wil graag mijn mede-podcasters uitnodigen om de pagina te beheren.
Mijn podcast heeft een nieuwe RSS-feed. Waar geef ik die door? 
Hoe kan ik mijn eigen domeinnaam aan mijn Vriend van de Show-pagina koppelen?
Hoe voeg ik een aflevering toe?
Mijn nieuwste aflevering staat nog niet op mijn pagina.
Hoe maak ik een update aan?

Hoe beluister en download ik de audioberichten?
Hoe maak ik een losse pagina aan?
Hoe pas ik mijn shownotes aan?
Hoe mail ik mijn vrienden?
Kan ik de tekst om mijn vrienden welkom te heten aanpassen?
Hoe deel ik nieuwe afleveringen via social media?
Waarom ziet mijn omgeving er anders uit dan die van anderen?
Hoe kan ik zien wat er op mijn pagina gebeurt?
Hoe kan ik video of audio delen in een update?

 

⏩ Toekomst

Wat staat er op de roadmap?
Kan ik een feature aanvragen?

 


☕ Algemeen

Wat is Vriend van de Show?
Vriend van de Show is hét platform om jouw luisteraars nog meer bij je podcast te betrekken. Je luisteraars kunnen vriend van de show worden. Ze kunnen reageren op de aflevering of (audio-)berichten insturen. Belangrijker nog: ze kunnen de show financieel steunen door een vaste of eenmalige donatie te doen.

Waarom zou ik me aanmelden op Vriend van de Show?
Wij willen ervoor zorgen dat makers van een podcast een stabiele en veilige stroom van inkomsten kunnen genereren met hun podcast. Naast de inkomsten die ze krijgen via adverteerders. Daarnaast is Vriend van de Show een plek waarin jouw podcast centraal staat en waar je in contact kan komen met je luisteraars.

Hoe meld ik me aan als podcaster?
Heel makkelijk! Ga naar deze pagina en meld je direct aan!

Zijn er kosten aan verbonden?
Nee, aan het gebruik van Vriend van de Show zijn geen kosten verbonden. Lees hieronder hoe we dan wel geld verdienen.

Wat moet ik hebben als podcast om me aan te melden?
Een podcastfeed, een bankrekening. Een KvK-inschrijving is handig, zeker als je de podcast samen maakt.

 

💰 Geld

Hoe zit het met geld verdienen?
Voor elke podcast is het mogelijk om geld te verdienen. Hoe belangrijk je de financiële bijdrage van vrienden maakt is aan jou. Je kan het heel vrijblijvend houden of in de show duidelijk maken dat de podcast alleen kan voortbestaan door de inkomsten van luisteraars.

Bij het aanmelden van je show stel je het bedrag in dat je vrienden wil laten betalen. Zij kunnen je podcast eenmalig, maandelijks of jaarlijks steunen. 

Je kunt het bedrag ook later nog zelf veranderen. Als je bijvoorbeeld heel vaak een nieuwe podcast uitbrengt, of juist maar af en toe, zou je ervoor kunnen kiezen het bedrag aan te passen. Je doet dit in de show-instellingen, te vinden in het menu. Onder het kopje 'geld en vrienden' kun je vervolgens het bedrag en de wervende tekst die bij de donatieknop staat veranderen.

Op elke pagina zit een betaalknop. Wil je graag een directe link delen? Gebruik dan vriendvandeshow.nl/[podcastnaam]/donateurs. 

Hoe pas ik de prijzen voor maandelijkse of jaarlijkse vriendschappen aan?
Ga naar het menu, klik op ‘Show-instellingen’. Onder het kopje ‘geld en vrienden’ kun je vervolgens je prijzen aanpassen. Om vrienden aan te moedigen jaarlijks te betalen, geeft Vriend van de Show standaard een maand korting bij jaarbetalingen (dat scheelt weer in de transactiekosten die van jouw inkomsten afgaan). Je kunt dit natuurlijk zelf veranderen. 

Ik wil maandelijks betalen uitzetten. Waar doe ik dat? 
Stuur ons een mailtje op support@vriendvandeshow.nl, dan zetten we het maandelijks betalen voor je uit.

Moet ik geld afstaan aan Vriend van de Show per donatie?
Van elk bedrag houdt Vriend van de Show 12% (excl. BTW) in. We gebruiken dit geld om het platform te onderhouden en verder te ontwikkelen. De komende jaren wordt de volledige opbrengst voor Vriend van de Show in het platform gestoken, hierdoor kunnen we nieuwe features ontwikkelen.

Daarnaast worden er transactiekosten op de betaling ingehouden door Stripe, de service die al onze betalingen regelt. Bij een iDeal-betaling is dit €0,29 tot €0,35.

Moet ik BTW afdragen over de betalingen?
Dat hangt ervan af of je fans iets van je terugkrijgen voor hun betaling. Krijgen ze bonusafleveringen, of krijgen ze op een andere manier toegang tot features die alleen voor betalende vrienden toegankelijk zijn? Dan moet je 21% BTW afdragen aan de Belastingdienst. Dat doe je vanaf de maand dat je de extra's aanbiedt. De afdracht moet je zelf regelen. Geef je betalende vrienden niets extra’s, dan hoef je geen BTW af te dragen. Het kan zijn dat je om een andere reden ook geen BTW hoeft af te dragen, check dit met je boekhouder.


Kan iemand mijn show eenmalig steunen?
Het is mogelijk om een eenmalige bijdrage te doen van maximaal €1.000.


Mag ik ook elders betalingen ontvangen naast Vriend van de Show?
Ja, geen probleem. Wel raden we aan om maar één betaalkanaal te gebruiken (en dan het liefst die van ons 😉). Zo blijft het voor de luisteraars duidelijk hoe ze de show kunnen steunen.

We vragen je wel geen verwijzingen naar andere betaalmethodes te plaatsen op Vriend van de Show.

Wanneer word ik uitbetaald?
Vriend van de Show werkt samen met Stripe, een dienst voor online betalingen. Als je je eerste betaling ontvangt, krijg je van ons een uitnodiging om op Stripe Connect een account aan te maken. Met dat account, een soort bankrekening eigenlijk, heb je toegang tot alle toekomstige betalingen van fans aan jouw show. Je krijgt het geld wekelijks overgemaakt: iedere week een podcast = iedere week keiharde euro’s. De betalingen van fans die voor een jaar vriend worden (en dus voor een heel jaar vooruitbetalen) worden volledig aan je uitgekeerd in de week dat de betaling wordt gedaan.

 

Zijn er nog meer manieren om inkomsten uit het platform te krijgen?
We werken continu aan nieuwe features om het voor jullie zo leuk mogelijk te maken. Heb je iets wat mist, mail ons op support@vriendvandeshow.nl en we kijken of we het kunnen bouwen.

 

🔒 Bonuscontent

Hoe zet ik exclusieve content aan?
Log in op Vriend van de Show en navigeer via het menu naar 'Show-instellingen'. Onder het kopje ‘bonuscontent’ kun je bonusafleveringen aanzetten. Je kunt daar ook de URL naar de externe RSS-feed voor de exclusieve bonuscontent kwijt. Zo importeert Vriend van de Show de bonusafleveringen automatisch.

Hoe maak ik een update exclusief voor vrienden? 
Als je een nieuwe update wilt plaatsen zie je een scherm waarin je kunt kiezen voor een gewone update, een bonusupdate of een bonusaflevering. Een gewone update is voor iedereen, dus ook niet-vrienden of -volgers, te zien. Een bonusupdate is voor alleen vrienden en kun je gebruiken om extraatjes te bieden, zoals het verloten van een prijsje of het vragen van input voor een speciale aflevering. Exclusieve bonusupdates worden uiteraard ook alleen gemaild aan vrienden en niet aan volgers.

Hoe kan ik bonusafleveringen uploaden?
Er zijn twee mogelijkheden om bonuscontent te uploaden. Sommige podcasthostingplatforms bieden een exclusieve of ‘golden feed’ aan. Dit maakt dat je je bonuscontent uploadt zoals je een reguliere aflevering uploadt. Je levert de bonusfeed bij ons aan (zie de vraag hieronder) en wij zorgen ervoor dat de feed wordt gedeeld met je vrienden. Het voordeel van deze methode is dat je via je hostingplatform de statistieken van de beluisteringen kan inzien.

Kan of wil je niet uploaden via je eigen hostingplatform, dan kun je ook bij ons de aflevering uploaden. Uiteraard, met shownotes en episodenummer.

Afhankelijk van hoe je bonuscontent gaat gebruiken heb je nog twee keuzes: een gecombineerde of een gesplitste feed. Gecombineerd wil zeggen dat we in de exclusieve bonusfeed ook de standaard publieke afleveringen meenemen. Dit maakt dat je luisteraars nog maar 1 feed hoeven in te laden, veel podcasters kiezen hiervoor. Je kan er ook voor kiezen de feeds gescheiden te houden.

Hoe zet ik bonuscontent aan? 
Log in op Vriend van de Show en nagiveer via het menu naar 'Show-instellingen'. Onder het kopje ‘bonuscontent’ kun je bonusafleveringen aanzetten. Je kunt daar ook de URL naar de externe RSS-feed voor de exclusieve bonuscontent kwijt. Zo importeert Vriend van de Show de bonusafleveringen automatisch.

Moet ik BTW afdragen over de betalingen?
Dat hangt af van of je bonuscontent biedt aan je fans. Geef je niets terug, dan betaal je geen BTW. Doe je dat wel, in welke vorm dan ook (denk aan extra afleveringen, of toegang tot iets waar niet-vrienden niet bij kunnen) dan moet je 21% BTW betalen aan de Belastingdienst. Dat doe je vanaf de maand dat je de extra's aanbiedt. 


Hoe krijgen mijn vrienden de bonuscontent? 
Alle bonuscontent wordt verzameld in een RSS-feed met een unieke URL. Deze unieke URL is per vriend uniek en is maar beperkt bruikbaar. Hierdoor kunnen je vrienden hun feed bijvoorbeeld niet stiekem op een forum zetten. De exclusieve RSS-feed is net als elke andere feed te gebruiken in de meeste podcastspelers. Een nieuwe vriend ontvangt enkele minuten na betaling de persoonlijke RSS-link. Ook is de RSS-link te vinden op de pagina van jouw show, en vermelden we 'm in elke mail die vanuit jouw podcast wordt verzonden. 

Voor Spotify is dat anders, luisteraars zoeken jouw podcast op, en typen achter de titel 'voor vrienden'. Zij kunnen zo via Spotify de bonuscontent vinden, vriend worden, de afleveringen unlocken en luisteren. 

💻 Het platform

Hoe verander ik de uitstraling van mijn pagina?
Bij het opzetten van je pagina stellen wij de achtergrond- en highlightkleur in op basis van je artwork. Als je hier niet tevreden mee bent, kun je dit zelf aanpassen. Ga naar het menu, klik op 'Show-instellingen'. Onder het kopje 'algemeen' zie je nu de kleuren, je past ze daar aan en ziet direct hoe het eruit komt te zien.

Het adres van mijn showpagina wil ik aanpassen. Hoe doe ik dat? 
Via de 'Show-instellingen', onder het kopje ‘algemeen’, kun je de URL van je pagina op Vriend van de Show wijzigen. Handig als je bijvoorbeeld een lange podcasttitel hebt, ‘m wil afkorten en in de afleveringen wil noemen. Belangrijk: als je eenmaal een nieuwe URL hebt, werken de oude links naar je pagina niet meer.

Ik wil graag mijn mede-podcasters uitnodigen om de pagina te beheren.
Dat kan! Ga hiervoor via het naar de show-instellingen. Onder het kopje ‘makers’ kun je je mede-podcasters uitnodigen.

Mijn podcast heeft een nieuwe RSS-feed. Waar geef ik die door? 
Stuur ons een mailtje op support@vriendvandeshow.nl, dan passen we de RSS-link voor je aan.

Hoe kan ik mijn eigen domeinnaam www.mijnpodcast.nl aan mijn Vriend van de Show-pagina koppelen?
Domeinnamen beheer je zelf bij je eigen provider, dit kan Vriend van de Show helaas niet voor je doen. Heb je al een domeinnaam ergens geregistreerd? Kijk dan in de documentatie van je provider hoe je een doorlink (oftewel een redirect) kunt aanmaken naar jouw Vriend van de Show-URL. Heb je nog geen domeinnaam, dan kun je die eerst registreren bij een bedrijf dat is aangesloten bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Op https://www.sidn.nl/nl-domeinnaam/domeinnaam-registreren vind je hier meer informatie over. 

Hoe voeg ik een aflevering toe?
Hier hoef je niks voor te doen. Ons platform haalt de show van de RSS-feed af, net als alle players.

Mijn nieuwste aflevering staat nog niet op mijn pagina.
Ons systeem checkt elke 5 minuten of er een nieuwe aflevering is. Staat er na 15 minuten nog niks, mail dan naar support@vriendvandeshow.nl, dan kijken we even mee.

Hoe maak ik een update aan?
Allereerst moet je aangemeld zijn als maker. Je herkent dit aan het extra tabje ‘activiteit’ boven aan je timeline.

Je klikt vervolgens op de button ‘nieuwe update’.

Je kan er voor kiezen om alleen een titel (max. 80 tekens) of een uitgebreidere update te maken. Als je stickers hebt kan je die hier ook toevoegen. Ook is het mogelijk om een afbeelding toe te voegen. Liggende afbeeldingen komen het mooist uit.

Als je de update hebt geplaatst kan je vervolgens op de puntjes boven de update klikken om extra opties te vinden.

  • Hoe voeg ik een update toe aan het menu?
   Als je de update hebt geplaatst kan je vervolgens op de puntjes boven de update klikken om extra opties te vinden.

   Klik op ‘Voeg toe aan menu’. Om je wijziging te zien moet je de pagina verversen.

   Als je de update weer wil verwijderen klik je nogmaals op de puntjes en verwijder je de update uit het menu.

  • Hoe zet ik een update vast aan de bovenkant van mijn pagina?
   Klik op de puntjes naast de update en klik op 'Maak sticky'.

  • Hoe schakel ik reacties op een update uit?
   Klik op de puntjes naast de update en klik op 'Sta geen reacties toe'.

  • Hoe deel ik een update op mijn andere sociale kanalen?
   Klik op de puntjes naast de update en klik op 'Deel deze update'.

  • Hoe mail ik een update naar mijn vrienden?
   Klik op de puntjes naast de update en klik op 'Mail naar nieuwsbriefabonnees'. Lees er hier meer over.

  • Kan ik belangrijke updates vastzetten bovenaan de pagina?
   Ja, zodra je een update hebt geplaatst klik je op de drie puntjes en vervolgens op 'Maak sticky'. Dit is met name handig als je een item hebt waarop je reacties wilt ontvangen of bijvoorbeeld een aanbieding van een sponsor.

Hoe beluister en download ik de audioberichten?
Zoek naar deze knop:


Je komt hier op pagina waar je al je audioberichten kan zien, beluisteren en downloaden.

Hoe maak ik een losse pagina aan?
Als je een update maakt kan je er voor kiezen om hem in het menu op te nemen. Als een gebruiker op het nieuwe menu item klikt wordt de update in een losse pagina geopend. Ook kan je reacties uitzetten zodat de update 'statisch' wordt.

Hoe pas ik mijn shownotes aan?
Shownotes worden, net als afleveringen, automatisch binnengehaald. Je kan wel nog extra shownotes toevoegen. Dit doe je door de shownotes te openen. Onderaan kan je een nieuwe shownote toevoegen. Je kan daar afbeeldingen, tekst en zelfs een tijdcode toevoegen.


Door een tijdcode toe te voegen komt de luisteraar direct op het goede fragment als hij op de play knop klikt.

Hoe mail ik mijn vrienden?
Zodra je een update op de tijdlijn hebt geplaatst kan je via de drie puntjes kiezen voor 'Mail naar nieuwsbriefabonnees'. Je krijgt dan een schermpje te zien waar je de tekst van de mail nog kan bewerken. Vervolgens kan je een preview bekijken en de mail versturen. Voordat je het verstuurd vraagt het systeem nog om een bevestiging.

Kan ik de tekst om mijn vrienden welkom te heten aanpassen?
O, jazeker! Je hebt de mogelijkheid om ze in de eerste mail na het afronden van de betaling warm welkom te heten. Wel zo leuk om ze persoonlijk te bedanken voor de bijdrage. Via de show-instellingen kun je je tekst kwijt, je vindt het invoerveld onder het kopje ‘geld en vrienden’. 

Hoe deel ik nieuwe afleveringen via social media?
Zodra je je nieuwe show hebt gepubliceerd zal hij verschijnen in de tijdlijn. Als je klikt op de titel opent de show en kan je de URL gebruiken om de show te delen. Luisteraars kunnen de show rechtstreeks op de pagina luisteren of via hun eigen player. Ook kunnen ze meteen een reactie of een 'high five' geven.

Waarom ziet mijn omgeving er anders uit dan die van anderen?
Leuk, toch? We hebben het platform zo gemaakt dat elke pagina de sfeer van de podcast uitstraalt. Wil je wat aanpassen? Kijk dan hier.

Hoe kan ik zien wat er op mijn pagina gebeurt?
Speciaal voor makers hebben we het tabje 'Activiteit'. Hier zie je wie er heeft gereageerd op je updates en/of een bericht heeft gestuurd.

Hoe kan ik video of audio delen in een update?
Het is mogelijk om video of audio te embedden in je post. Dat wil zeggen dat er een player van de dienst jij gebruikt in je update wordt geplaatst. Dit werkt onder andere bij YouTube, Vimeo en Soundcloud. Het wordt zo heel makkelijk om bonuscontent te plaatsen of andere content die je niet kwijt kan of wil in de reguliere show.

Het werkt supereenvoudig. Je plakt de link naar de content in je update op een losse regel. Na het plaatsen van de update wordt de link opgezet naar een spelertje. That’s it!

Ben je benieuwd welke links worden ondersteund? De bekendste zijn:

  • YouTube
  • Vimeo
  • Soundcloud
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • Hier is de volledige lijst!

⏩ Toekomst

Wat staat er op de roadmap?
We blijven Vriend van de Show continu doorontwikkelen. Voor het komende jaar hebben we deze grote punten op de roadmap staan:
🛒 Toevoegen van een webshop in je eigen omgeving.
📲 Jouw omgeving als app in de appstores.
♥ Aanbevelingen van gerelateerde podcasts in de tijdlijn.
ğŸŽ™ Liveshows.

Kan ik een feature aanvragen?
Graag zelfs! Mail naar support@vriendvandeshow.nl, dan kijken we of en wanneer we de nieuwe feature kunnen toevoegen.

ğŸŽ™ Talking points

Wij hebben het platform ontwikkeld, nu zijn jullie aan de beurt! Tijd om je luisteraars naar het platform te leiden. We hebben hieronder wat talking points op een rijtje gezet om je wat handvatten te geven.

Belangrijkste functionaliteiten voor je luisteraars:
 • De manier om op een structurele manier bij te dragen aan de podcast door middel van betalingen.
 • De plek om vragen achter te laten voor volgende afleveringen, inclusief audioberichten.
 • Teruglezen van shownotes en direct reageren op de show.
 • Geef een 'high five' als je de show leuk vindt!

Hoofdboodschap:
Je kan ons nu steunen. Door vriend te worden, door te reageren en zelfs: door ons financieel te steunen!

Call to action: