Ga terug

Carola Schouten: 'Ik ben geen heilige'

Zondag 16 augustus is Carola Schouten de gast van Janine Abbring in VPRO’s Zomergasten. Afgelopen seizoen ontving Jaap Jansen haar in Betrouwbare Bronnen. Dat gesprek vond plaats toen ze van alle kanten onder vuur lag. Stikstofcrisis, boze boeren op het Malieveld en op de snelwegen, coalitiepartners die huiverden bij drastische maatregelen.

"Ik ben geen heilige”, zegt de vicepremier van de ChristenUnie in Betrouwbare Bronnen.


Voor Schouten hoeft Nederland niet per se de tweede landbouwexporteur van de wereld te blijven. “Het is een resultaat van de manier waarop we onze landbouw georganiseerd hebben, maar niet een doel wat we nou per se bovenaan het lijstje moeten hebben. Want tegen welke prijs produceren we dan? Steeds meer boeren voelen zich gedwongen om in grotere aantallen te produceren. Misschien ook als ze dat zelf helemaal niet willen. Terwijl ze er echt geen hoog inkomen aan ontlenen. Dan is de vraag: we produceren wel veel, maar waar slaat die winst dan neer? En hoe hou je het als boer vol? Als het enige adagium dan is: het moet nog goedkoper tegen nog lagere kosten – daar zit gewoon een grens aan.” Een CDA-rapport waarin bepleit wordt, Nederland niet langer de tweede landbouwexporteur te laten zijn, zorgde voor grote onrust in die partij. Schouten omarmt het rapport: “Toen ik het las, herkende ik veel.”


Schouten neemt D66 Tweede-Kamerlid Tjeerd de Groot kwalijk dat hij stelde dat de veestapel in Nederland gehalveerd moet worden. Wat Schouten betreft had hij beter kunnen zeggen: de stikstofuitstoot moet gehalveerd worden. De boze boeren die haar het leven zuur maakten, eisten bijna drie miljard euro om de uitstoot te verlagen. “Toen ik dat hoorde moest ik wel lachen, want mijn begroting is ongeveer één miljard euro.”