Ga terug
Logo van Betrouwbare Bronnen Betrouwbare Bronnen

Caspar Veldkamp wordt bewindvoerder Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling

Caspar Veldkamp is door minister Wopke Hoekstra (Financiën) voorgedragen als bewindvoerder bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) in Londen. Hij begint daar in september en volgt in deze functie oud-staatssecretaris Frans Weekers op.

Caspar Veldkamp was een jaar geleden te gast in Betrouwbare Bronnen. Hij blikte terug op zijn jaren als ambassadeur in Athene: zijn werk tijdens de eurocrisis, zijn gesprekken met de radicaal-linkse regering van premier Alexis Tispras en de nieuwe conservatieve premier Kyriakos Mitsotakis.

Veldkamp: "Ik had een gesprek met een adviseur van de regering-Tsipras. Die probeerde mij persoonlijk te overtuigen dat de Nederlandse visie helemaal fout was. Hij begreep niets van mijn rol. Plotseling waren in Griekenland amateurs aan de macht."

Toen de eigenzinnige minister van Financiën Yanis Varoufakis van het toneel verdween, ging het ineens veel beter tussen Griekenland en de rest van de Eurozone. "Zijn opvolger had nog steeds dezelfde opvattingen, maar hij begreep hoe het werkte. Hij was pragmatisch, al zei hij wel eens aan het einde van een ontmoeting: 'Je moet goed begrijpen Caspar: het beste bedrijf is een staatsbedrijf'."