Ga terug

Centraal Planbureau 75 jaar: Witteveen stond aan de wieg

Vandaag viert het Centraal Planbureau zijn 75ste verjaardag (hoewel het volgens de eigen geschiedschrijving zijn werkzaamheden begon op 15 september). Oprichter was Jan Tinbergen, op de foto met PvdA-legendes Wim Kok, Joop den Uyl en Jan Pronk. Mede aan de wieg van het CPB stond Johannes Witteveen.

VVD Tweede-Kamerlid Jan Middendorp - die volgend jaar de Kamer verlaat - werkt aan een proefschrift over onder meer zijn economisch denken. Hij praat in Betrouwbare Bronnen over de bijzondere rol van Witteveen in de naoorlogse periode van de wederopbouw.

Witteveen is een van de meest vooraanstaande liberale economische denkers die ons land gekend heeft. Een liberaal bovendien, die er Keynesiaanse opvattingen op nahield: de overheid moest volgens hem op de juiste momenten een stimulerende rol spelen. Hij was een van de architecten van de welvaartsstaat en werd voor de VVD minister van Financiën.

Wie zich verbaast over de oproep van premier Mark Rutte aan werkgevers om de lonen te verhogen en wie zich verbaast over de nieuwe koers van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff om de middenklasse beter te beschermen - in dit gesprek blijkt: ze staan in een lange traditie waarvoor Johannes Witteveen al tekende.