Ga terug

De Jonge en Omtzigt strijden door om lijsttrekkerschap CDA

Vicepremier Hugo de Jonge en Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt staan in de laatste ronde van de CDA-stemming om het lijsttrekkerschap tegenover elkaar. Ze zijn allebei al eens te gast geweest in Betrouwbare Bronnen.

De Jonge als eerste gast in het politieke jaar dat nu ten einde loopt. Hij zei toen voor het eerst dat hij een coalitie met Forum voor Democratie niet ziet zitten.

“Toen het CDA in 2010 moest beslissen of het met gedoogsteun van de PVV zou gaan regeren, heb ik voor gestemd”, aldus De Jonge. “Ze hadden een grote achterban en waren nog niet getest. Maar dat was geen succes, to put it mildly. Dat moeten we niet nog een keer doen. FVD is nog niet getest en ze hebben een grote achterban. Toch zie ik het niet gebeuren. De Rusland-flirt en de flirt met fout rechts maken het wel erg moeilijk om in een kabinet samen te werken.” Ook bepaalde naar het racisme neigende uitspraken van Baudet droegen ertoe bij dat De Jonge er geen vertrouwen in had. “Ik zie dat gewoon niet gebeuren. Dit maakt het onmogelijk om in een kabinet samen te werken.”

Omtzigt vertelde in Betrouwbare Bronnen over zijn strijd tegen corruptie in de Raad van Europa. “Ik had lange tijd niet door dat collega’s omgekocht werden”, vertelde Omtzigt. “En ik vermoedde al helemaal niet dat daar ook West-Europese collega’s bij waren.” Het leidde uiteindelijk ook tot het aftreden van christendemocratische parlementariërs, zijn eigen partijgenoten.