Ga terug

Een jaar geleden sloeg het coronavirus ook in Nederland toe, BB belichtte historie en wereldwijde aanpak

Een jaar geleden dook het coronavirus ook in Nederland op. PG Kroeger deed meteen waar hij in uitblinkt: in Betrouwbare Bronnen 91 hij kwam met een diepgaand historisch verhaal over de Spaansche Griep, die een eeuw geleden de wereld teisterde, en andere pandemieën uit de geschiedenis.

In aflevering 98 spraken Jaap Jansen en PG Kroeger met Ngozi Okonjo-Iwaela, toen voorzitter van het bestuur van GAVI, de wereldalliantie voor vaccinaties tegen besmettelijke ziekten (en nu - sinds heel kort - directeur van de Wereldhandelsorganisatie WTO). Ze waarschuwde tegen de neiging tot ‘nationalistisch afsluiten en opsluiten’ terwijl het virus geen grenzen kent.

In aflevering 140 ging ging het over wereldwijd samenwerken aan vaccins en over de sociaal-economische gevolgen van corona.

Jaap en PG spraken met Daniel Thornton van Gavi en met Dirk-Jan Omtzigt, econometrist en hoofdeconoom van de ‘United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs’. Hij helpt humanitaire rampen te verkleinen en zelfs voorkomen door data en ontwikkelingen vanuit de hele wereld te analyseren. Hij analyseerde met koele feiten hoe covid-19 wereldwijd doorwerkt en benadrukte: deze crisis is geen gezondheidskwestie alleen, hoe ernstig ook. Wereldwijd is sprake van de grootste daling van het inkomen per inwoner sinds 1870. En de economische krimp is 20 keer zo groot als die in de kredietcrisis van 2008.

Ook kwam hoogleraar global health economics Maarten Postma van de Rijksuniversiteit Groningen aan het woord. Hij is lid van het Britse Joint Committee on Vaccination and Immunisation en stelde voor het beleid aan Nederland het Verenigd Koninkrijk ten voorbeeld.