Ga terug

In '77 had de PvdA linkse samenwerking niet meer nodig, zelfs Willeke Alberti en Gerard Cox stemden toen Den Uyl

In 1977 was de aantrekkingskracht van het kabinet-Den Uyl op linkse kiezers zo groot, dat de PvdA het gemakkelijk kon doen zonder de progressieve samenwerking die voorafgaand aan dat kabinet nog zo belangrijk was. Zelfs bekende Nederlanders als Willeke Alberti (die later een keer op een lokale VVD-lijst opdook) en Gerard Cox (die tegenwoordig dichter bij zijn rol van de morrende, rechtse Jaap Kooiman staat dan toen voor mogelijk zou worden gehouden) stemden op ‘Ome Joop’. In dit filmpje vertellen ze waarom. En in Betrouwbare Bronnen 170 gaan Jaap en PG nader in op het geflirt van linkse partijen met hoge en lage cultuur.

PG vertelt ook hoe oud SP-leider Jan Marijnissen in 2012 in eetcafé De Paraplu met Pieter Omtzigt vrij snel de contouren kon schetsen van een kabinet waarin de SP en het CDA zouden kunnen samenwerken zonder dat de PvdA daarbij nodig was (zie hiervoor ook het boek Tand des tijds).

Er is een periode geweest waarin binnen de PvdA een verbod van kracht was om met de SP samen te werken. Zelfs moties mochten niet gesteund worden. In een ander Haags restaurant, Athene Palace, hoorde PG het getier hierover door Marijnissen tafels verder nog nagalmen. Dit Griekse restaurant heeft nog altijd een ‘Marijnissen-schotel’ op het menu. Volgens oud SP-Kamerlid Ewout Irrgang (thans lid van de Algemene Rekenkamer) overigens niet aan te bevelen