Ga terug
Logo van Betrouwbare Bronnen Betrouwbare Bronnen

Marnix van Rij praat in Washington met de 'taxpayer advocate'

Betrouwbare Bronnen sprak in juni 2022 met Nina Olson, de voormalige 'tax payer advocate' van de Verenigde Staten. De daaraan verbonden onafhankelijke dienst onderzoekt individuele gevallen waarin belastingbetalers in problemen zitten (of in Nederland: ontvangers van toeslagen) en ondersteunt ze juridisch. Daarnaast maakt de dienst analyses en trekt lessen voor beter beleid.

De Tweede Kamer sprak ook met Olson en in een latere aflevering van deze podcast toonde staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) zich enthousiast over invoering in Nederland van zo'n dienst. Volgens hem kan een belastingombudsman een affaire als het kindertoeslagschandaal in de toekomst helpen voorkomen.

Deze week was Van Rij in Washington op bezoek bij de Taxpayer Advocate Service. Hij meldt dat in Nederland op korte termijn een kwartiermaker wordt aangesteld, verantwoordelijk voor de voorbereiding van de oprichting en inrichting van zo'n dienst, "met het doel om belastingplichtigen en toeslaggerechtigden zo goed mogelijk te kunnen helpen."