Ga terug
Logo van Betrouwbare Bronnen Betrouwbare Bronnen

Menno Hurenkamp wordt hoogleraar 'Democratie als mensenwerk'

Het college van bestuur van de Universiteit voor Humanistiek heeft dr. Menno Hurenkamp benoemd tot hoogleraar Democratie als mensenwerk. Hurenkamp was twee keer te gast in Betrouwbare Bronnen. De eerste keer over de teloorgang van de PvdA als grote machtspartij. En in de herfst van 2022 over de macht der gewoonte in de Nederlandse politiek.

Menno Hurenkamp over de nieuwe leerstoel: “Democratie als mensenwerk is de kortst mogelijke samenvatting van het oude verhaal over samenleven, dat we telkens opnieuw moeten vertellen. Namelijk dat democratie met grote afstand de beste maatschappijvorm is, maar wel telkens faalt. Democratie moet permanent heruitgevonden worden, het is mensenwerk in uitvoering."

Menno gaat een eigen programma opzetten en bestaande programma’s van de Universiteit voor Humanistiek versterken en bijeenbrengen om de impact op de samenleving te bevorderen. “De Universiteit wil bijdragen aan een humane en zinvolle samenleving. Deze leerstoel past daar uitstekend bij en zal de wisselwerking van de universiteit met de samenleving versterken”, zegt Joke van Saane, rector van de Universiteit voor Humanistiek.

Menno Hurenkamp is politicoloog en sinds 2018 aan de Universiteit voor Humanistiek verbonden. Eerder doceerde hij onder meer politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, was hij hoofdredacteur van het maandblad Socialisme en Democratie, interim-directeur van de Wiardi Beckman Stichting (het wetenschappelijk bureau van de PvdA), hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken en columnist in de Groene Amsterdammer. Menno schreef en redigeerde meer dan twintig boeken over maatschappij, democratie en politiek, waaronder De macht der gewoonte, populisme in de polder.