Ga terug

Opluchting bij christendemocraten: partij van Orbán verlaat eindelijk hun Europese fractie

Opluchting bij veel christendemocraten - zeker bij die van het CDA: de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán verlaat eindelijk hun fractie in het Europees Parlement. Ze schaamden zich voor het afbreken van democratie en rechtsstaat door hun Hongaarse zusterpartij, maar durfden het niet aan die club er zelf uit te zetten. Dan verlaat je ook de goedwillende mensen die er nog altijd zijn in die partij, was de redenering. Met name de Duitse christendemocraten vreesden het verlies van Fidesz.

Volgens CDA-Europarlementariër Esther de Lange was het vertrek van de twaalf Hongaren 'onvermijdelijk'. "Het CDA heeft voortdurend aangedrongen op een vertrek van Orbán en zijn partij als hij zijn gedrag niet aanpaste."

In Betrouwbare Bronnen spraken Jaap Jansen en PG Kroeger over deze kwestie met de fractieleider van de Europese Volkspartij Manfred Weber en later ook met de Hongaarse minister van Justitie Judit Varga (zie foto).

De vraag is nu: waar kunnen de Hongaren nog terecht? De ECR-fractie wordt gedomineerd door Polen en die zitten niet op instructies van Orbán te wachten. En aankloppen bij de partij van Le Pen is ook weer zoiets.