Ga terug

PG Kroeger over de geschiedenis van het fenomeen 'impeachment'

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden willen een tweede impeachment van president Donald Trump. Het kan ertoe leiden dat hij nooit meer een federaal ambt mag bekleden. Waar komt dat woord 'impeachment' eigenlijk vandaan en wat betekent het staatsrechtelijk?Hoe uniek is het? In Betrouwbare Bronnen 51 (bij de eerste impeachment van Trump) vertelde PG Kroeger erover.

Het fenomeen impeachment komt uit de rechtsorde van het oude Rome en is via de Vikingen als Frans feodaal rechtsbeginsel in de Middeleeuwen onderdeel geworden van de Engelse ‘Common Law’. De Founding Fathers van de Verenigde Staten namen het op in hun 'Constitution of Philadelphia' van 1787, die nog steeds de grondwet van deze wereldmacht vormt.

De geschiedenis van impeachment gaat ook over enkele van de meest kleurrijke en omstreden lieden in de VS sinds haar ontstaan in de late achttiende eeuw. Van vice-president Aaron Burr die de favoriete assistent van George Washington vermoordde en daarna ook nog landverraad pleegde tot de briljante politicus Richard Nixon die de grootse victorie bij zijn herverkiezing volledig verknoeide en als paria het Witte Huis verliet.

Impeachment raakt vele hoge functionarissen van de federale overheid van Amerika. Fameus is de poging in de eerste jaren na 1800 om in de jonge republiek opperrechter Samuel Chase af te zetten. Dat leidde tot een epische botsing; een machtsstrijd van de president, de senatoren en de rechterlijke macht en die worsteling werkt tot op de dag van vandaag diep door in Washington DC als precedent in het staatsrecht.