Ga terug

Pieter Omtzigt publiceert boek over 'nieuw sociaal contract'

CDA-Kamerlid (en nummer twee op de kieslijst) Pieter Omtzigt publiceert dinsdag 23 februari een boek: ‘Een nieuw sociaal contract’.

In het boek laat hij zien dat er in Nederland grote problemen zijn met macht en tegenmacht. De mechanismen van de rechtsstaat functioneren niet goed meer, zoals uit het kinderopvangtoeslagschandaal is gebleken.

Omtzigt pleit vanuit zijn eigen ervaringen in de politiek voor een nieuw sociaal contract, waarmee het vertrouwen tussen overheid en burgers wordt hersteld. Hij waarschuwt alvast: dat is zeker niet eenvoudig. “We moeten instituties herbouwen door checks-and-balances te hernieuwen. Het vraagt ook om een andere mentaliteit van de overheid én van de burgers zelf.”

Onlangs sprak hij – met het boek al in zijn hoofd – hierover in Betrouwbare Bronnen 162. Omtzigt: “De commissie-Van Dam die onderzoek deed naar de Kinderopvangtoeslagaffaire concludeerde dat de rechtsstaat is geschonden. Dat lijkt mij een behoorlijk zware kwalificatie.” Volgens de CDA’er moet het hele weefsel van de rechtsstaat worden onderzocht en gerepareerd.