Soedan betaalt achterstallige schulden en kan weer volledig samenwerken met Wereldbank
Soedan heeft zijn achterstallige schulden betaald aan de internationale ontwikkelingsorganisatie IDA. Hierdoor kan het land na tientallen jaren van ellende weer volledig samenwerken met de Wereldbank en ligt schuldverlichting via het IMF in het verschiet.
Een van de breinen achter het weer op de rails krijgen van het land is de Nederlander Dirk-Jan Omtzigt, nu hoofdeconoom van de ‘United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs’.
In Betrouwbare Bronnen 26 vertelde hij over zijn werk als adviseur van de regering van het in 2011 zelfstandig geworden Zuid-Soedan. Ze wilden hem er daar graag bij omdat hij voor elk schijnbaar onoplosbaar probleem een oplossing bleek te hebben.
In deze aflevering vertelde Omtzigt ook over een heel nieuw systeem van omgaan met humanitaire rampen met behulp van kunstmatige intelligentie.
Omtzigt (broer van het Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt) was later nog een keer te gast in Betrouwbare Bronnen 140, waarin hij vertelde over de wereldwijde gevolgen van covid-19.
"Deze crisis is geen gezondheidskwestie alleen, hoe ernstig ook. De impact op het leven, de welvaart en armoede wereldwijd is gigantisch", zei Omtzigt. "Wereldwijd is sprake van de grootste daling van het inkomen per inwoner sinds 1870. En de economische krimp is 20 keer zo groot als die in de kredietcrisis van 2008."
Omtzigt schetste niet alleen de gevolgen in landen die extra zwaar geraakt worden door het virus zelf – zoals die In Latijns Amerika – maar ook die in landen waar het beeld op het eerste gezicht nog lijkt mee te vallen, zoals in Afrika. De crisis heeft ingrijpende, systeem-veranderende karakteristieken die diepgaand moeten worden aangepakt.