Ga terug

Strijd Pieter Omtzigt tegen eigen Europese fractievoorzitter leidt tot vier jaar cel

Luca Volontè, voormalig fractievoorzitter van de christendemocraten in de Raad van Europa, is vandaag veroordeeld tot vier jaar cel wegens corruptie. Dit is mede het gevolg van de niet-aflatende strijd van Pieter Omtzigt - naast zijn Tweede-Kamerlidmaatschap ook lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa - tegen het machtsmisbruik van zijn eigen Europese fractievoorzitter.

De Italiaan Volontè kreeg via een brievenbusfirma ruim 2 miljoen euro bijgestort. Hij was omgekocht door Azerbeidzjan. Dat land exporteert gas en heeft belang bij een positief beeld in de buitenwereld. In Azerbeidzjan worden politieke tegenstanders opgesloten en de pers gebreideld en dat ziet de regering van dit land liever niet breed uitgemeten in officiële rapporten van de Raad van Europa. 

Omtzigt vertelde hierover in Betrouwbare Bronnen 18. En Volontè was niet de enige die Omtzigt en een aantal kritische collega's achter zich aan kreeg. Meer dan tien parlementariërs werden geschorst. Ook de voorzitter van de Assemblee, de Spanjaard Pedro Agramunt, moest vertrekken. Lees hier het rapport over corruptie in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa.