Ga terug

Trump overweegt uitstel verkiezingen (wat wettelijk niet kan)

De Amerikaanse president zegt nu openlijk wat veel van zijn critici al vreesden. Hij heeft zo weinig vertrouwen in het democratische systeem dat hij oppert de verkiezingen uit te stellen. Hij denkt dat stemmen per post fraude uitlokt. Veel kiezers willen vanwege corona niet naar het stembureau.

Volgens de wet moeten de verkiezingen plaatsvinden op de dinsdag na de eerste maandag in november. Als er op 22 januari geen nieuwe president is, neemt de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden (nu de Democraat Nancy Pelosi) tijdelijk het roer over.

De Republikein Trump ligt op dit moment in peilingen zwaar achter op zijn Democratische tegenstrever Joe Biden. In Betrouwbare Bronnen zei Trump-kenner Michael Wolff al eens dat we niet gek moeten opkijken als Trump uit angst voor verliezen op het laatste moment helemaal niet meedoet aan de verkiezingen. ''Zijn karakter laat niet toe dat hij een nationale verkiezing verliest. Hij kan dat niet aan. Zijn hele leven heeft hij bij een ramp de complete overwinning uitgeroepen en daarna vertrok hij."

Anne Applebaum roept Republikeinse leiders op, Trumps uitstel-gedachte af te keuren. Applebaum was te gast in Betrouwbare Bronnen 19. Dat gesprek ging vooral over Poetin, maar ook over Tump. "Als je zag hoe Trump er bij zat bij hun ontmoeting in Helsinki, en wat hij zei, dan leek het wel of hij zijn baas ontmoette."

In het nieuwe seizoen van Betrouwbare Bronnen gaan we regelmatig aandacht besteden aan de Amerikaanse verkiezingen: actueel en historisch. Onlangs bespraken we met PG en Amerika-watcher Pirmin Olde Weghuis al 'opmerkelijke voorverkiezingen in de Amerikaanse geschiedenis'. Begin juli ging de podcast over zakenlieden als president.