Ga terug
Logo van Betrouwbare Bronnen Betrouwbare Bronnen

UvA-studenten in VS: hoe bescherm je burgers tegen uitglijers Belastingdienst?

In Betrouwbare Bronnen 275 was Nina Olson te gast. Zij vertelde waarom Nederland naar Amerikaans voorbeeld een ‘tax payer advocate’ moet instellen – een functie die zij jarenlang heeft vervuld. Jaap en PG spraken haar naar aanleiding van het kindertoeslagschandaal.

Zo’n belastingombudsman kan ervoor zorgen dat burgers beter beschermd worden tegen fouten van de Belastingdienst. Als we in ons land zo’n Taxpayer Advocate al hadden gehad, dan had de kindertoeslagaffaire hoogstwaarschijnlijk voorkomen kunnen worden, zei Olson.

Mede naar aanleiding van dat gesprek zijn studenten van de Universiteit van Amsterdam (vakgroep Fiscaal Recht) deze week in Washington DC op bezoek bij deskundigen en beleidsmakers, onder wie Nina Olson die nu het Center for Taxpayer Rights leidt (hier op de foto).

De studenten doen in opdracht van de Tweede Kamer onderzoek over de concrete aanpak en praktijkervaringen in de Verenigde Staten met laagdrempelige fiscale rechtsbescherming van burgers. Ook de Bond voor Belastingbetalers is hierbij betrokken.

Ze praten ook nog met het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Op 21 juni vertellen de studenten in de Tweede Kamer over hun bevindingen.