Ga terug
Logo van Ik Ken Iemand Die Ik Ken Iemand Die

Uit de ouwe doos - een geluidsfragment van Hanneke: Kolven

Voor een hoorspel was ik in mijn archief aan het zoeken van het geluid van kolven. Ik heb dat destijds, postnataal gedeprimeerd als ik was, allemaal lopen opnemen.


(Mocht je bijvoorbeeld in september onze spiksplinternieuwe en kei blitse dramaseriepodcast Wraak luisteren en het baby’tje van Ap en Monique -door de geweldige Nasrdin Dchar en Joy Delima gespeeld- horen huilen: dan is dat onze Ali van een paar weken oud. “Wat een mooie lange opname!” zei de technicus. “Ja,” antwoordde ik mopperend. “Van het huilen heb ik inderdaad een hele hoop hele mooie lange opnames.” Maar goed. Dit geheel terzijde. Waar was ik? O ja! Kolven!)


Al zoektermen invullend kwam ik ineens langs een mail die ik verstuurde naar mijn echtgenoot slechts twee dagen na de geboorte van de dochter: het was een linkje naar een website waar je zo’n BH kon kopen waar je de kolf in kan hangen. De Medela Easy Expression Bustier, en daarmee kon je volgens de website “een spannend boek lezen, je nagels lakken, de baby vertroetelen, op je laptop werken” (want wat doe je anders als verse moeder?). Nou, vooral dat laatste wilde ik wel. 


God, wat had ik toch een hekel aan borstvoeding geven.


Hoe dan ook: ik heb het bestand gevonden waar ik aan het kolven ben. Ik weet nog precies waar ik zat. In mijn werkkamer op onze bovenwoning in die studentenwijk in Nijmegen. Doodongelukkig. Je hoort me ook praten met Dorus. (Het is slecht te verstaan, maar we hebben het dus gewoon over wanneer Alex op kraamvisite zou komen! Terwijl: Ik Ken Iemand Die bestond toen nog niet eens!)


Maar ik schrijf dit berichtje omdat ik jullie het terrorgeluid van de kolf niet wilde onthouden, hahaha.

Want: trauma’s zijn er om gedeeld te worden.

(Nynke zit nu waarschijnlijk op moment van schrijven juist heel zen borstvoeding te geven, haar nagels te lakken, een spannend boek te lezen én haar baby te vertroetelen… Die De Jong: alles kan ze!)

Ik heb er wel wat in geknipt. Anders duurde het godbetert een half uur. Sterkte allemaal...


Luisteren kan alhier.


Liefs,

Hanneke