Ga terug
Logo van POM POM

PERSBERICHT: Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth verkopen als eerste een NFT via Marktplaats

In hun podcast “Een Podcast over Media” praten Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth wekelijks over media en technologie. Deze week verkopen zij hun originele podcastlogo via een nieuwe revolutionaire technologie voor de culturele sector: een non-fungible token (NFT). 


Met een NFT kunnen makers via de blockchain unieke digitale goederen verkopen, zoals een foto of video. In Amerika gaan daar sinds een maand miljoenen in om. Zo verkocht Twitter-directeur Jack Dorsey zijn eerste tweet afgelopen maandag voor 2,9 miljoen dollar en verkocht veilinghuis Christie’s een NFT-kunstwerk voor 69 miljoen dollar. 


Deze nieuwe technologie biedt grote commerciële kansen voor kunstenaars, muzikanten, vormgevers, fotografen en andere creatieve makers wereldwijd. Zo kopte NRC onlangs dat “NFT’s bezit en schaarste terugbrengen naar de muziek” en noemde ze een “digitale revolutie in de kunstwereld”.


Op vrijdag 26 maart nemen Klöpping en Pfauth een nieuw logo in gebruik voor hun podcast. Daardoor is hun oorspronkelijk – licht ironische – logo beschikbaar voor de markt. De koper wordt eigenaar van het originele digitale bestand, dat in 2016 ontworpen werd door vormgever Emiel Janson. 


Voor het aanschaffen van een NFT is een blockchain-portemonnee benodigd. Maar om het bieden toegankelijker te maken, zetten zij als eerste in Nederland de NFT van hun logo te koop via Marktplaats.


Met de verkoop willen Klöpping en Pfauth laten zien welke commerciële kansen NFT’s bieden aan creatieve makers in Nederland. Zo zouden fans digitale foto’s, muzieknummers of manuscripten kunnen kopen. Dat is een interessante nieuwe inkomstenbron in een tijd waarin theaters, galerieën en poppodia zijn gesloten. 


De opbrengst van de verkoop doneren Klöpping en Pfauth aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dit fonds maakt het mogelijk dat kinderen uit gezinnen met weinig geld toch mee kunnen doen met muziekles, turnen, streetdance, theaterles of een andere creatieve activiteit. 


Bieden kan tot 1 april (geen grap, echt niet) via https://link.marktplaats.nl/m1683151309 en https://rarible.com/token/0x60f80121c31a0d46b5279700f9df786054aa5ee5:542542:0x738860075a7e91c55d736ffd32a705467fdee0c9.