Ga terug
Logo van Dit Was De Radio Dit Was De Radio

OP de site van omroepvakorgaan Broadcast Magazine publiceerde Arjan dit verhaal over uw favoriete podcast serie: https://www.broadcastmagazine.nl/the-week-of/dit-was-de-radio/

Dit Was De Radio is een podcastserie die Harm Edens, Ron Vergouwen en ik maken over alle mooie en minder gelukte dingen op de Nederlandse radio. Geluidsknutselaar en technicus Sybrand Verwer, gezegend met heerlijk droge humor, maakt een collage aan fragmenten vermengd met muziek. Hij is het toetje van de show.


We laten veel fragmenten en bloopers horen, leggen verbanden, analyseren, complimenteren, becommentariëren, lachen veel en willen vooral ons plezier in radio laten horen. Vanaf september gaan we dat tweewekelijks doen, waar we eerst maandelijks waren. Op 1 september verschijnt de volgende aflevering.


Je blijft op de hoogte van wat er speelt in de radiosector door te horen wat er wordt gemaakt. Niemand kan alles luisteren, maar we luisteren en horen veel, ook dankzij meerdere tiplijnen. We trekken soms arbitrale conclusies, maar hopelijk is het toch inspirerend of op z’n minst leuk.


Duizenden radioliefhebbers luisteren elke keer en sommigen van hen worden zelfs Vriend van de Show. Op dat platform van Dag en Nacht Media doneren ze aan de podcast. Die sterke band met je luisteraar komt omdat je echt de diepte in kan, want je bent met gelijkgestemden. Heerlijk om te doen!


Harm Edens is een tv-man, maar maakte al eerder satirische radio op Radio 1 en presenteert nog steeds op BNR. Daar kwam ik hem vijf jaar terug tegen toen ik in zijn Mediazaken kwam praten over mijn boek en podcast serie 50 jaar 3FM. Hoe Harm kippenvel kreeg van alleen al het draaien van de tune van De Avondspits was zo leuk om te zien. De passie voor audio spatte er bij hem ook af.


We hielden dus contact, wilden ooit samen wat doen en dat werd in 2019 de podcastserie 100 Jaar Radio. Ook een soort Dit Was De Radio maar dan niet over de vorige maand maar de vorige honderd jaar. We hadden zo veel plezier in de studio, als we daar weer eens tot veel te laat met z’n tweetjes ons vermaakten met fragmenten, anekdotes en gedeeld kippenvel.


Ron Vergouwen kwam in 2004 werken bij het allerleukste mediamagazine ooit gemaakt, Antenne 2 (op Radio 2). Ik was daar eindredacteur en herkende in Ron ook een enorme liefde voor radio, en bij hem trouwens ook voor tv. Wekelijks maakt Ron in De Perstribune bij MAX op NPO Radio 1 nog radio- en tv-overzichten, dus Antenne 2 bestaat nog steeds een beetje. Zijn drive en scherpte is een prachtige toevoeging en nu zijn we dus het trio van Dit Was De Radio.


Is het de moeite waard? Vraag het Toine van Peperstraten, die ons onlangs op Radio 1 recenseerde: “Arjan En Ron zijn specialisten. Die zijn heel goed geïnformeerd, maar als je die alleen neerzet wordt het kurkdroog. Harm geeft daar meer de jus aan.” Waarop Harm in onze podcast reageerde: “Nu ben ik gedegradeerd tot een niet-deskundige outsider. Ik ben alleen een plas jus.” Oordeelt u zelf bij uw favoriete podcastboer: Dit Was De Radio.