Ga terug

Paniek slaat toe bij Ineos na mislukken Tour de France en Giro.


“We hadden niet in de gaten dat andere teams ons hebben ingehaald”


Ineos Grenadiers team manager Dave Brailsford heeft afgelopen week in het Nieuwsblad gesproken over de situatie bij Ineos. Na een evaluatie van het seizoen constateert Brailsford dat er veel is misgegaan.

“Als je een manier om te winnen hebt gevonden dan hou je vast aan die manier. Het resultaat is dat we met ons hoofd naar beneden hebben gewerkt en daarom niet zagen dat andere teams ons hebben ingehaald.”

Brailsford voegt hier aan toe dat het tijd is voor een andere aanpak bij Ineos. “We kunnen ons niet veroorloven om zo te blijven werken. We realiseren ons nu pas dat we vragen moeten blijven stellen bij onze procedures, dat we ons zelf moeten blijven vernieuwen. Het is nu het moment om een stap terug te doen en na te denken over de komende vijf jaar.”

Team Ineos heeft een ongelukkig seizoen. Giro kopman Geraint Thomas viel in deze Giro ongelukkig uit met een gebroken heup door een val over een bidon en Egan Bernal moest met rugproblemen de Tour verlaten.

Na dat debacle in de Tour beloofde Brailsford al “Om een team van renners en coaches samen te stellen dat de Tour weer kan winnen.” Ineos trok recent al een aantal nieuwe renners aan, onder wie Laurens de Plus van Jumbo Visma.

Toch is het vreemd dat Brailsford ofwel nu pas inziet dat met name Jumbo op gelijke hoogte is gekomen of wel vergeten is op tijd te vernieuwen. Daar was met een eerste en tweede plaats in de Tour van 2019 ook weinig aanleiding voor.


Het falen van Bernal in de Tour heeft Danny Nelissen niet verrast.


Dat Egan Bernal niet top was in de Tour heeft NOS analist Danny Nelissen niet verbaast. In de Velofilie Podcast gaf hij hier al een verklaring voor; “Die Colombianen zijn door Corona terug naar huis gevlogen. Bernal heeft een aantal maanden boven de 2000 meter moeten leven. Die mocht niet buiten trainen. Ik heb een WK gewonnen in Duitama(Colombia, 1995 red.) en daarvoor weken in Colorado Springs boven 2000 meter gezeten. Wat we zagen in de data was dat mijn spierkracht afnam door het tekort aan zuurstof. Je krijgt wel meer rode bloedlichaampjes, maar je spieren worden minder sterk. Toen ik terug kwam op zeeniveau kon ik de 12 niet trappen. Mijn trainer Adrie van Diemen heeft toen al in de literatuur gevonden dat je spierkracht verliest. Brailsford heeft met de keuze voor het team in de Tour gegokt en verloren."


Ineos lijkt in paniek te reageren


Toch begon Geraint Thomas deze Giro sterk en leek er geen vuiltje aan de lucht. In de openingstijdrit pakte hij tijd op al zijn concurrenten. Zijn uitvallen was pure pech, al staat Thomas in het peloton ook wel bekend als brekebeen. Dat Ineos na het uitvallen van Kopmannen Bernal en Thomas evalueert en nadenkt over de toekomst is logisch. De vraag is wel op basis van welke data?

2019 was nog een uitstekend seizoen. 2020 is dat zeker niet. Bovendien zijn de Ineos kopmannen allemaal dertigers. Met de doorbraak – zeker dit seizoen- van jonge renners als Hirschi, Pogacar en Evenepoel en het sterke rijden van Ganna staat een nieuwe generatie toppers op. Maar daar hoort Egan Bernal zeker ook toe. Zijn falen is eigenlijk - achteraf- niet meer dan logisch. Het lijkt daarom of Brailsford in paniek reageert op een teleurstellend verlopen seizoen.