Ga terug
Logo van Wegens Hitler Wegens Hitler

De dag van het Duitse lot

Het is vandaag 9 november: oftewel ‘Schicksaltag’. Dat is een speciale datum waarop veel opmerkelijke dingen gebeurden in de Duitse geschiedenis. 

De Duitse keizer Wilhelm werd afgezet op 9 november 1918, en dat werd afgekondigd in Berlijn. De Duitse keizer Wilhelm verbleef toen echter in het Belgische kuuroord Spa. Hij vluchtte naar Nederland en verbleef daarna jarenlang in Doorn. De plek waar hij woonde heet nu museum Huis Doorn en is open voor publiek. 

Niet voor niets pleegde Hitler een staatsgreep op 9 november 1923. Hij had het daarvoor al vaak over het verraad van de 9-november-criminelen. Zoals bekend liep de klungelige ‘Putsch’ op niets uit. Hij strandde bij de Feldherrnhalle in München.  

Op 9 november 1938 (in de nacht van 9 op 10 november), en dat was ook geen toeval, vond ‘Reichskristallnacht’ plaats. Goebbels gaf gouwleiders in het hele land de vrijheid aan SA’ers en andere lieden zich uit te leven op onschuldige Joden. Hitler en Goebbels waren op dat moment uiteraard in München, in het oude stadhuis. Ze hadden net een herdenking van de ‘Hitlerputsch’ achter de rug.

Op 9 november 1989 viel de muur. Dat dit precies op 9 november gebeurde, lijkt toeval te zijn, ook al ging er een vreemde persconferentie aan vooraf. Het gebeurde wel precies op ‘Schicksaltag’. Niet alleen konden de bewoners van Oost-Duitsland de grens over naar het westen, er werden ook plekken toegankelijk die jarenlang in de no-go-zone bij de Berlijnse muur hadden gelegen. Zoals de Brandenburger Tor, de locatie van de Führerbunker en de oude regeringsbuurt van het Duitse en het Derde Rijk.