Wat is Vriend van de Show?

Hai, welkom. Wij zijn Vriend van de Show, het donatie- en interactieplatform voor podcasters in Nederland en België. Wij zorgen ervoor dat podcasters een stabiele inkomstenbron hebben door bijdragen van luisteraars. Inmiddels hebben tienduizenden enthousiaste luisteraars een of meerdere van de 200 bij ons aangesloten podcasts gesteund. 

 

Vriend van de Show is gebaseerd op het idee dat enthousiaste luisteraars meer willen doen met hun favoriete shows dan alleen luisteren. Bijvoorbeeld met andere luisteraars napraten, extra informatie vinden in de rijke shownotes, zelf audioberichten insturen, of direct tegen de podcasters praten. 

 

Het idee voor Vriend van de Show ontstond in 2018 op het kantoor van podcastnetwerk Dag en Nacht Media. Daar zagen we dat podcasts vooral worden gefinancierd door advertentie-inkomsten. Met succes, maar toch leek het ons goed als luisteraars de makers direct kunnen steunen met een donatie. Niet veel later zijn we het platform gaan bouwen, met hulp van Google News Initiative (GNI) en web-agency Digital Natives. Op 8 juni 2020 ging Vriend van de Show live met 10 shows. Wij werden verrast door het enthousiasme van zowel podcastmakers als luisteraars; de eerste maand sloten we af met 30 shows en ruim 15.000 euro aan donaties. 

 

Daarna ging het hard. Inmiddels werkt een steengoed negenkoppig productteam aan het verbeteren en uitbreiden van ons platform. En daarnaast werken we regelmatig met getalenteerde freelancers. 

 

Het maken van mooie podcasts kost tijd en geld, en het is onze ambitie makers daarin te ondersteunen. Lang waren advertentie-inkomsten de enige bron van inkomsten, we zien nu dat bijdragen van luisteraars zorgen voor continuïteit. Een tiental podcasts ontvangt maandelijks een heel aardige boterham. Dankzij dus de luisteraar die graag hun steentje bijdragen.

 

Wil je weten wat wat Vriend van de Show voor jou kan betekenen, of was je al overtuigd? Meld je dan vooral aan! Binnen drie minuten heb je een eigen pagina voor je podcast.